Отмениха лимитите за прием на деца в болница

27

Лимитите за прием в специализираната болница за деца „Проф. Иван Митев“ бяха отменени. Това стана на днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Следващата седмица пък стартират преговори за увеличаване на цените на най-недофинансираните клинични пътеки, съобщи председателят на Надзорния съвет и зам.-здравен министър Жени Начева. По думите й парите за тази цел ще бъдат взети от оперативния резерв на НЗОК.

Тя запозна Съвета на директорите на Педиатрията с днешните решения на надзорниците в касата. Всъщност тези обещания яха дадени от здравния министър Кирил Ананиев на среща с протестиращите медицински специалисти от детската болница в средата на месец април.

Според Начева, Педиатричната болница е могла да отчита приема на пациенти с общия код за педиатрична дейност. И изрази недоумение защо служителите не са били известни за това. Освен това тя изтъкна, че няма да има контрол по отделения и клиники за броя на децата, които се лекуват и няма ограничения по легла. Тя бе категорична, че това ограничение не важи за педиатричните звена и отделения. „При тази болница специфичното е, че всички отделения и звена са такива и вероятно това е била причината за притеснението на служителите й. Кодът, с който се отчита цялата им дейност е общи, което показва, че касата не налага ограничение за дейността им“, обясни Начева.

В същото време Министерството на здравеопазването ще даде разрешение на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ да сключи договор и да получава средства за дейностите по спешна помощ. До настоящия момент лечебното заведение няма договор с МЗ.

„В оперативен план ще се анализира дейността на болницата, съвместно със Съвета на директорите и при възникване на проблеми ще се търсят своевременно оперативни решения“, посочи Жени Начева.

Така част от исканията на протестиращите лекари от Педиатрията бяха изпълнени, без основното – промяна на статута на лечебното заведение и заличаване на търговската му регистрация.

Материалът Отмениха лимитите за прием на деца в болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.