Откриха опасната съставка в е-цигарите

32

Здравните власти в САЩ са идентифицирали опасната съставка в е-цигарите, която предизвиква белодробни заболявания, съобщиха световните агенции.

Правителствена лаборатория откри една и съща химическа съставка в белодробна течност при 29 пациенти от 10 щата – витамин Е ацетат, която се среща и в течността, използвана в електронните цигари. Този компонент представлява масло, дериват на витамин Е, и се използва като добавка към вейпинг продуктите.

Витамин Е, използван на хапчета, е безвреден за вътрешен прием или за дермална употреба, уточняват медиците. Но поемането му под формата на аерозол се оказва вредно за здравето. Съставката се влага във вейпинг продуктите като сгъстител на течността.

Припомняме, над 2000 американци, потребители на електронни цигари, бяха диагностицирани в САЩ с мистериозни белодробни заболявания тази година, като 40 от тях починаха.

В САЩ е-цигарите досега не подлежаха на регулация, за разлика от Европейския съюз. Експерти напомнят, че те нямат нищо общо с устройствата за нагряване на тютюн, а двата вида продукти са разделени и в законодателството. Освен това скандалът няма как да е свързан с IQOS, тъй като продуктът се продава в САЩ едва от 4 октомври. Преди това системата за нагряване на тютюн на Филип Морис Интернешънъл преминава дългосрочна и строга научна оценка и чак на 30 април тази година, Американската агенция по храни и лекарства позволява на фирмата производител да продава IQOS на американския пазар, давайки становище, че е подходяща за общественото здраве.

Материалът Откриха опасната съставка в е-цигарите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.