Откриха българска мутация на вируса на морбили

29

У нас е открита мутация на вируса на морбили. Тя е доказана при пациент от София в Националната референтна лаборатория, съобщи директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. „По начало вирусът е много консервативен и много рядко мутира. Единствената разлика с вируса, който разболява сега, е промяна в един нуклеотид, но болестта е една и съща и по нищо не се различава“, обясни той.

И макар мутацията да няма отношение към протичането на болестта е ясно, че е станала в нашата страна при циркулацията на вируса. Открита благодарение на модерните методи, които се прилагат в референтната лаборатория като генетично типизиране, както и целогеномно секвениране.

Откритието е изпратено за потвърждение в Германия. „Възможно е да се даде име на този тип, ако придобие епидемично разпространение“, добави проф. Кантарджиев. По думите му мутацията ще се казва „Витоша“ или „София“.

„Като има епидемично разпространение в различни области, генетичното проследяване е много важно, за да се разбере откъде е дошла инфекцията“, подчерта директорът на НЦЗПБ.

От 8 февруари т.г., когато заразата се появи в Българи, до миналата седмица са регистрирани общо 1134 случая на морбили, като най-много са болните в София и София област. Над 80 % от пациентите са деца, които не са били имунизирани, сочат данните на здравните власти. Затова и личните лекари ще бъдат санкционирани в случай, че не са описали детайлно всички ваксини, направени на децата.

Материалът Откриха българска мутация на вируса на морбили е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.