От началото на годината починалите са двойно повече от новородените

36

Само за първите три месеца на годината починалите у нас са близо 29 хиляди души, докато новородените са почти 13 хиляди или повече от двойно по-малко. Това сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи БГНЕС.

Най-голяма е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5230 българи. Вторият по смъртност град е Пловдив, където животът си са загубили 2884 души, а на трето място се нарежда Варна, където са извършени 2087 погребения. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е много висока спрямо броя на населението – в тези градове умират по около 300 души всеки месец.

Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градове като Видин – където на 452 починали са тримесечието са се родили едва 59 деца; в Перник – където има 428 погребения и 97 раждания; в Смолян – където на 97 новородени се падат по 405 починали; и в Разград – където за тримесечието са се родили 74 бебета, и са починали 484 души.

Традиционно най-висока раждаемост има в столицата – 3497. На второ място отново е Пловдив с 1578 проплакали бебета, и на трето – Варна с 1074 новородени. Отново традиционно ниска е раждаемостта във Видин, Перник, Ямбол, Смолян, и София област, където месечно се раждат под 70 деца.

Анализът на НЦОЗА сочи още, че за първите три месеца са починали 69 бебета до 1-годишна възраст, и са регистрирани 63 мъртвородени деца. Стара Загора е с впечатляващо високо ниво на мъртви новородени – цели 9 за тримесечието. За сравнение в двумилионна София са родени едва 11 такива бебета.

Материалът От началото на годината починалите са двойно повече от новородените е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.