Още колективни оставки на медицински сестри

34

Втора колективна оставка на медицински сестри в болницата в Карлово. Днес своите молби за напускане депозират и всички сестри от Вътрешно отделение, съобщи БНТ. Причината е, че не са получили желаното увеличение на основната заплата от управителя на болницата. Припомняме, колективна оставка вече подадоха сестри и лекари от Детско отделение на лечебното заведение.

Искането на специалистите по здравни грижи е за основна заплата 950 лв. В момента те получават между 720 и 750 лв. Миналата седмица управителят на болницата д-р Христо Пелев предложи увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв.

Солидарни с исканията на медицинските сестри са и лекарите в болницата. Исканията са основно към управителя на болницата, както и към кмета на общината, тъй като той е принципал на болницата, казаха медсестрите. Те заявиха също така, че няма да подкрепят националния протест, който ще бъде  на 7 октомври, тъй като те се разграничават от асоциацията на професионалистите по здравни грижи и допълниха, че техният протест е напълно отделен.

Управителят на болницата д-р Пелев обясни, че увеличението до 950 лв на всички сестри ще утежни бюджета. Затова трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%, което, по думите му, е и искане на сдружението на общинските болници и Българския лекарски съюз чрез новия рамков договор, който предстои да се подпише.

На второ място, според д-р Пелев, трябва и облекчение на медицинските стандарти. Карловската болница получи от държавата 573 000 лв за това че е отдалечена и рискова, но тези средства, по думите на управителя й, са за дейност, а не за заплати.

Своите оставки до края на деня подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Материалът Още колективни оставки на медицински сестри е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.