Още чакаме договор с Евротрансплант, нямаме донори

32

Договорът с Евротрансплант е в процес на подписване, но все още не е факт, проблемът обаче е в липсата на донори. Това съобщи директорът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред Нова телевизия. По думите му в момента се разработва наредба, която не само определя задълженията на координаторите по донорство и на целите екипи, но и уточнява начина на финансиране.

„МЗ плаща от 3000 до 5000 лева на болниците за поддържане на донора. Въпросът е как се разпределят тези пари. Не е въпросът само в липсата на донори, но и в организацията на работата. От голямо значение е човешкият фактор. Има болници, които са генерирали по 7-8 донори и други, които не са подали нито един“, обясни проф. Начев.

Докато договорът с Евротрансплант още не е подписан, този с болницата във Виена вече е факт и вчера, след две години прекъсване, България изпрати първите двама пациенти за присаждане на бял дроб. Мъж и жена очакват да преминат прегледи във Виена и да бъдат включени в листата на чакащи за трансплантация. Преди това пациентите са преминали на изследвания във ВМА.

Общо 17 българи имат нужда от нов бял дроб, а у нас такива трансплантации ще могат да се извършват едва след 2 години. „Вече е подписано и споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти в клиниките във Виена“, обясни зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. По думите му в момента се правят последни уточнения и относно донорската програма и план за действие за 2019-2022 г. „Има уточняващи мнения на проф. Вилян Платиканов и на д-р Сибила Маринова. Ние трябва да се съобразим с тях“, уточни д-р Пенков. Той каза, че работата по програмата върви бързо, а в момента в Министерството се превежда и ръководство от Брюксел, което може да бъде използвано като наръчник за донорски ситуации. Донорската карта пък трябва да е готова до 15 дни. Тя ще се носи заедно с личната карта.

Материалът Още чакаме договор с Евротрансплант, нямаме донори е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.