Осъдиха родители, държали детето си на веган диета

32

Осъдиха младо семейство от Австралия, поставило бебето си на веган диета. Родителите ще полагат 300 часа обществен труд, а детето им вече е отнето от тях и се отглежда от роднини в Куинсланд.  Заради диетата 19-месечното бебе е доведено до пълно изтощение и се наложило да бъде прието в болница, съобщава Ей Би Си.

Още миналата година на 33-годишната майка и 35-годишния баща са повдигнати обвинения, след като през март дъщеричката им получава пристъп. Тогава лекарите установяват, че теглото му останало непроменено от раждането – 4,9 кг и не му били поникнали зъби. Медиците са констатирали още посинели устни, студени крайници, ниски кръвна захар и мускулен тонус, както и ниска плътност на костите.

Семейството е хранело детето в съответствие с „консервативен веган режим” в продължение на първите 19 месеца след раждането. Основно на бебето са давани овес, зехтин, оризово мляко, зеленчуци, плодове, картофи, ориз и тофу.

Родителите са признали вината си и плакали по време на делото, когато станало дума за здравословните проблеми на дъщеря им и се извинили, че не могли да ѝ осигурят нормални условия на живот. Обяснили са решението си със следродилната депресия, в която изпаднала майката и не вярвали, че състоянието на дъщеричката им се дължало на недохранване. Освен това бебето не е било ваксинирано. Семейството има и две големи деца, които макар да са без подобни проблеми, също са отнети и са настанени при роднини.

Припомняме, преди 2 години семейство от Белгия беше признато за виновно за смъртта на 7-месечното си момченце, след като също го подложили на своята веганска диета. Всеки от родителите получи 6 месеца затвор условно.

В Италия пък приеха закон, който гласи, че родители, принуждаващи децата си да се хранят по веганска диета, може да лежат до една година зад решетките. Мярката беше предприета след няколко случая на приети в болница деца, които са били подлагани на строг вегански режим.

Материалът Осъдиха родители, държали детето си на веган диета е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.