Организацията на европейските лекари с писмо до Борисов и Цацаров

37

Гневно писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и главния прокурор Сотир Цацаров изпратиха от най-голямата организация на лекарите в Европа (CPME) заради насилието над медици у нас. Припомняме, преди месец Българският лекарски съюз поиска помощ от СРМЕ в борбата срещу агресията в здравеопазването.

„Бяхме много загрижени да чуем за разрастването на насилието срещу лекари и други здравни специалисти в България. Това е неприемливо. Бяхме информирани за това, че въпреки наличието на действащо законодателство за действия срещу агресорите, неговото прилагане не е ефективно и много престъпления остават несанкционирани. CPME не може да толерира ситуация, в която лекарите и другите здравни специалисти се сблъскват с такава опасност в ежедневната си практика. При острия дефицит на кадри в здравеопазването, заради тези проблеми, ние не спираме да губим опитни специалисти. Ние продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди“, заявяват европейските лекари. Те призовават властта у нас да предприеме спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика.

„За да се запази фундаменталното право на пациентите на здраве, е необходима също така защита на медиците и сестрите, които предоставят грижите. В замяна на това лекарите имат етично задължение да лекуват всеки пациент в съответствие със здравните му нужди и без никаква дискриминация“, посочват още от СРМЕ. От организацията предупреждават, че ще повдигнат този въпрос на европейско равнище. Писмото е подписано от проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри – председател на CPME и Анабел Сиибом – главен секретар.

Материалът Организацията на европейските лекари с писмо до Борисов и Цацаров е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.