Описват какво покрива НЗОК във всяка клинична пътека

36

За първи път тази година в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива от НЗОК, както и пределно ясно какво не се покрива. Това обяви пред бтв управителят на касата д-р Дечо Дечев. Той подчерта, че целта на предложените промени е да се въведе яснота и да се позволи на всички лечебни заведения да формират ценоразписи за дейности и услуги, които не са включени в основния пакет.

„И в момента всеки един пациент има право да избере друг метод за лечение на неговия проблем и си доплаща. Но си доплаща по неясни правила. Идеята е следната – трябва да е пределно ясно какво влиза в пътеката. Оттам нататък трябва да се даде право на лечебните заведения да формират свои цени, които са публично известни и оттам нататък правим лек намек към тези, които трябва да се грижат за промяната на здравноосигурителния модел, че според нас това е пътя – всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на дейност на това допълнително осигуряване. Това е по белия свят. Базовият пакет ти гарантира определен достъп, лечение и услуги, а допълнителното плащане е за всички останали неща. Базовият пакет е това, което влиза в клиничната пътека. Той включва метод, който абсолютно гарантира успешен резултат от прилагането му. Тъй като обаче постоянно излизат нови методи, иновативни, говорим например за роботизирана хирургия, което няма как да се заплаща с тази вноска“, уточни д-р Дечев.

По думите му в момента допълнителното доплащане от пациента възлиза на 4 млрд. лева. „Не знам защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, която да укаже какво може да бъде доплащано и какво не. Тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща, какво не може да се доплаща. Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно,“ коментира шефът на НЗОК предложенията на Министерството на здравеопазването, които забраняват на болниците да взимат пари за дейности, които се покриват от здравната каса.

„Големият риск в предложения от министър Ананиев модел е, че е възможно да стане подбор на осигурени лица на база на тяхното финансово положение и на база тежестта , с която влизат като здраве в частния фонд. Опасността е бедните и болните да останат като контингент на  НЗОК, а богатите и здравите да отидат в бъдещите частни осигурители. Вторият момент е, че на практика не се решава един от основните проблеми на сектора, а именно, че в него трябва да влязат допълнителни средства. Моделът, който предлага Ананиев не само, че запазва средствата, които са в момента, а даже ги намалява, защото позволява на допълнителните фондове да имат печалба“, каза още д-р Дечев. По думите му разликата между НЗОК и тези в Европа, е че там обществените фондове, ако правят преразход, той се покрива от бюджета на държавата. „Параметрите на нашата каса са следните – приемаме ви един бюджет и се оправяйте вътре в него“, допълни д-р Дечев. Той обясни, че ако в момента здравната каса връща близо 98,5 лв. за плащания от получени 100 лв., един частен фонд от 100 ще върне 55 лв.“, за да може да печели.

Материалът Описват какво покрива НЗОК във всяка клинична пътека е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.