Опасно мръсен въздух в София

26

Опасно мръсен въздух в София, отчитат днес от сайта airsofia.info, поддържан от гражданско сдружение. Нивата на фини прахови частици във въздуха в цялата столица са над нормите, като превишението е от 2 до близо 20 пъти, сочат данните. Най-сериозно е замърсяването в кварталите „Света Троица“, „Подуене“, „Хаджи Димитър“, „Сухата река“, „Левски Г“. „Орландовци“ и други. В квартали като „Лозенец“, „Яворов“, „Дружба“ и „Витоша“ нивата на фини прахови частици са 5 пъти над нормата.

В същото време секцията за чистотата на въздуха на сайта на Столичната община показва, че предварителните очаквания са били днес въздухът да е умерено замърсен. Въпреки това, общината не е пуснала т.нар. зелен билет за безплатно пътуване в градския транспорт, който е една от мерките за справяне с проблема. „Според правилата няма зелен билет, тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма“, заяви пред БНТ председателят на комисията по околна среда в СО Лорита Радева. По думите й станциите на общината не са засекли толкова високи нива на замърсяване. „Към 7.00 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в „Младост“, където стойностите са по-високи. Не се дистанцираме от данните на гражданските организации, но следва да се отчита, че в дните с мъгла има едно въздействие на водните частици във въздуха, а данните се нуждаят от известна корекция при анализ“, обясни тя разминаването в данните за това какво дишаме.

мръсен въздух

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на кубичен метър за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта. В София днес няма място, в което нивата да са около здравословните.

Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, сочат данните на ООН.

Материалът Опасно мръсен въздух в София е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.