Онкоболни в риск заради липса на лекарства

35

Онкоболни пациенти са в риск заради липса на евтини лекарства. Вече два месеца важен медикамент не се прилага в Онкологичния център във Враца, който лекува пациенти от цяла Северозападна България, съобщава бТВ. Проблемът обаче засяга цялата страна. Потърпевши в момента са над сто пациенти на онкоцентъра във Враца. Хората там са без золедронова киселина от май. Но проблемът е повсеместен и е от началото на годината. Причината е спрян внос на медикамента. На места са преминали на алтернативно, но много по-скъпо лечение.

Лекарството тушира метастази в костите, потиска болка, профилактира счупвания при онкоболни. Спирането му за кратко не е фатално, но не е желателно.

Според Националната пациентска организация държавата е длъжна да осигури лекарството у нас. „В момента евтини лекарства, които са добре утвърдени в световната практика и са първа линия на терапия, просто липсват от българския пазар. За съжаление, с цената на човешки животи”, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

От Центъра за защита правата в здравеопазването пък алармираха, че по този начин през последните години от нашия пазар са изчезнали над 1500 лекарства, тъй като фирмите нямат интерес да ги продават заради ниската им цена.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че са наясно с проблема, фирмата производител вече е вкарала количества от лекарството и че се водят и други разговори, за да се преодолее дефицитът.

 

Материалът Онкоболни в риск заради липса на лекарства е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.