Офталмолози от „Александровска“ преглеждат безплатно в училища и забавачки

34

Детски офталмолози от УМБАЛ „Александровска“ ще преглеждат безплатно в столичните училища и забавачки. През април и май лекарите ще посетят 12 детски градини и 5 училища, за да проверят очното здраве на малчуганите.

Инициативата е под егидата на Столична община и организацията на евреите в България „Шалом“. Нейният председател доц. Александър Оскар е и шеф на Очната клиника в Александровска болница. От години доц. Оскар организира кампании за безплатни прегледи, за което беше отличен със „Значката на София“.

Инициативата „Усмихнати очи“ има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания. „Ранната диагностика ни дава възможност за адекватно лечение“, обясни доц. Оскар. По думите му тази година целевата група са деца от 5 до 8-годишна възраст. „Ако при тях има мързеливо око, но се открие по-късно, е почти невъзможно да им се помогне. А това заболяване води до слепота“, алармира офталмологът. Според статистиката, около 5 на сто от българчетата са с мързеливо око.

Лекарите ще изследват на място зрителната острота и рефракцията на очите на децата, ще проверяват за кривогледство и кое хлапе има нужда от очила. За целта медиците от Александровска болница разполага с добре оборудван мобилен пункт.

За последните няколко години доц. Александър Оскар и колегите му са прегледали безплатно над 20 000 деца от цялата страна, а стотици от тях са получили и очила.

Материалът Офталмолози от „Александровска“ преглеждат безплатно в училища и забавачки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.