Очен лекар, уличен в източване на НЗОК, стана национален консултант

34

Очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, беше повишен в национален консултант по офталмология. Това разкри разследване на Нова телевизия. Става дума за доцент Борислав Кючуков, шеф на очната клиника в столичната УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, срещу когото и в момента се води разследване от прокуратурата и ГДБОП.

Проверка на касата, както и на държавното обвинение и спецченгетата уличи доц. Кючуков, че е източил 300 000 лева от здравните ни осигуровки за период от 3 години. Експертиза доказва, че лекарят е записвал в медицинската документация, че е извършил сложни операции на всички 860 пациенти, които са отишли в клиниката за рутинната процедура – премахване на перде. За нея НЗОК заплаща 360 лева, а за написаните от Кючуков усложнения – двойно повече 700 лева.

След като лекар от отделението сигнализира за измамата, НЗОК назначава проверка от трима водещи експерти, които преглеждат пациентите на доц. Кючуков. „В оперативния журнал е написано едно и също нещо, а не може при всички пациенти да настъпи едно и също усложнение, няма как. Според мен е нереален този процент на усложнения”, коментира доц. Анета Мишева, проверяващ експерт. Нейниьт колега проф. Ботьо Ангелов е категоричен, че е хванал доц. Кючуков в нарушения. „Това, което е писано вътре, че е правена такава предна витректомия, такова действие няма извършено хирургично. Но неговото нарушение най-вече е, че той е организирал организирана престъпна група. Това на практика е документално престъпление и то взето само едно. Умножено по 851 си представете колко документални престъпления са. Отделно информиране на касата, отделно източване на ресурс”, коментира  проф. Ангелов.

Измама се потвърждава и от друг факт. Операцията от 700 лева се извършва с един специфичен инструмент за еднократно ползване, наречен витреотом. За всичките 860 пациенти обаче, клиниката е разполагала само с един. „Дадоха обяснения, че въпреки че е еднократен, са го използвали многократно и т.н”, обясни управителят на НЗОК Дечо Дечев. По думите му това категорично е източване на касата. „Тук вече се намесват и чисто криминални елементи, в смисъл, че се описват състояние на пациента в официални документи – епикриза, оперативни протоколи и т.н., които явно не съдържат обективна информация”, добави д-р Дечев.

Междувременно, докато течеше разследването на ГДБОП, доц. Кючуков оглави експертния съвет по очни болести към здравния министър. Предложен от останалите членове на съвета, който реши да го защити, а здравната каса наложи глоба от 300 000 лева на болница ИСУЛ заради доказаното източване на пари.

Материалът Очен лекар, уличен в източване на НЗОК, стана национален консултант е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.