Облекчават процедурите за закупуване на лекарства за болни деца

36

Облекчаване на процедурите за закупуване на лекарства за болни деца, обеща здравният министър Кирил Ананиев след като 6-годишната Мария почина вчера от левкемия, а майка й получи фактура за 14 000 лева за онкомедикаменти, които НЗОК е трябвало да плати и то преди месеци. „Вече има сформирана работна група между здравната каса и ИСУЛ, за да се изчистят всички пропуски в системата, свързана с финансирането на лечение на деца. Всички по-маловажни изисквания ще бъдат облекчени“, увери Ананиев по време на днешното изслушване на директорите на НЗОК, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ИА „Медицински надзор“ в ресорната парламентарна комисия.

„МЗ работи за промяна на нормативната уредба, така че болниците да могат да правят заявки за лекарства, които не се предлагат в България, за по-продължителен период от време, а не за конкретен пациент, на базата на анализ за преминалите болни от предходни периоди. Когато възникнат извънредни случаи да не се тръгва тепърва да се търси този медикамент, а след това изписването по протокол ще става индивидуално за всяко едно дете“, обясни здравният министър. С това се съгласи и шефът на касата д-р Дечев, а зам.-министър Жени Начева добави, че трябва да се помисли и за възможност заявленията за лечение на деца да се подават от лечебното заведение, а не всеки родител да попълва тази документация. Защо не е помислено за всичко това при прехвърлянето на Фонда към НЗОК не стана ясно.

Но пък всички участници в заседанието бяха категорични, че пропуски в  лечението на 6-годишното момиченце не е имало. Необходимите лекарства са били налични в ИСУЛ, а терапията приложена в срок. Забавена (с два месеца) била само кореспонденцията между болницата и касата относно плащането на сметката.

„Не е пропуснат нито един етап от лечението“, увери проф. Добрин Константинов, директор на детската онкохематология в ИСУЛ и уточни, че фактурата за 14 000 лева, която майката на Мими е получила, вече е анулирана. „Съжалявам, че ви информирам за един от несполучливите в крайна сметка случаи, но мога да гарантирам, че всичко, което е трябвало да се направи по международните стандарти, е било сторено“, добави проф. Константинов.

„Няма връзка между издаването на заповед за плащане и прилагането на лечението. Спазени са всички нормативни изисквания и параметри“, оправда се и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Колкото до работата на Фонда за лечение на деца, който вече е под шапката на НЗОК, той отчете, че за месец и половина са разгледани 360 молби, докато преди това се случвало за 3 месеца. Но все пак призна, че забавяне има и то е заради тромавите процедури.

„Фактът, че одобрението на финансиране на лекарства за лечението на Мария е започнало от 25 април и е приключило чак на 18 юни, показва, че има проблем“, подчерта проф. Георги Михайлов депутат от БСП и онкохематолог. Именно той излекува Стефан Данаилов от левкемията. Проф. Михайлов призова МЗ и НЗОК да вземат мерки и да облекчат този ред, така че „да не се налага съсипани родители да пишат документи, а лекарите да се малтретират с бумащина“. По думите му не е редно болниците сами да се справят с липсващите у нас, поради ниски цени, животоспасяващи лекарства.

 

Материалът Облекчават процедурите за закупуване на лекарства за болни деца е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.