НЗОК увеличи цените на клиничните пътеки с до 30 %

36

На днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК одобри изменението на Националния рамков договор за медицинските дейности  с Българския лекарски съюз. Анексът отразява увеличението на цените на значителен брой клинични пътеки с между 10-30 %, като е обърнато особено внимание на неонатологичните и педиатричните пътеки, съобщиха от касата.

Например, в областта на неонатологията, увеличението на клиничните пътеки е с 20-30% или от 1440 до 1670 лв.; а увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2400 лв. На сто процента е вдигната пътеката за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст и става 2400 лв. С 30% се увеличават пътеките за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, възникнали в детската възраст, като за тях фондът ще плаща на болниците 1300 лв.

За да се обезпечи финансово увеличените цени на клиничните пътеки, НЗОК разблокира 50 млн. лева от резерва. Парите ще бъдат прехвърлени в перото за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ през 2019 г., уточниха от касата.

„Няма да има проблеми с отчитането на изпълнителите на болнична медицинска помощ по сключените им договори с НЗОК, тъй като промените, приети с Проекта, ще бъдат технологично обезпечени в информационната система на НЗОК“, увериха още от фонда.

Материалът НЗОК увеличи цените на клиничните пътеки с до 30 % е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.