НЗОК ще плаща по-малко лекарства за хронично болните

27

НЗОК ще плаща по-малко лекарства за хронично болните, гласят текстове в проекта на НРД за 2020 година. За това сигнализира д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружение на общопрактикуващите лекари в София област.

„Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо“, предупреди д-р Чобанова. От пациентски организации „Заедно с теб“ реагираха светкавично и поскаха обяснение от касата и БЛС. „Много е вероятно в рамковия договор да има и още уловки“, заяви Пенка Георгиева.

Промените са записани в два параграфа, в чл. 49 и чл. 67. „За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента“, уточни д-р Чобанова. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт. Това означава, че пациенти с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от лекарствата на свободни цени.

„При лечението на диабет например, съвременните ръководства за поведение препоръчват включване на медикаменти от различни групи, действащи на различни нива, с цел да се постигне максимално добър контрол на заболяването и да се отложи максимално развитието на усложнения. В условията на НРД 2020 това няма да бъде възможно, защото само един комбиниран препарат ще изчерпи записаните в НРД възможности за лечение“, допълни д-р Чобанова.

Друг текст, в чл. 52 посочва, че за рецепти болните хора ще трябва да посещават лекарите няколко пъти в месеца, защото се отнема съществуващата сега възможност на една рецепта  да се изписват лекарства за повече от 30 дни, които да се компенсират при следващото изписване. Например ако лекарството е за 20 дни, джипито не може да изпише на тримесечна рецепта 2-1-2 опаковки (което е възможно по наредба 4).

„Ние, общопрактикуващите лекари, които ежедневно се грижим за хронично болните пациенти, сме сериозно обезпокоени от публикуваните договорености в проекта за НРД 2020 г. Нещо повече, дори и при отказ на Събора на БЛС да подпише НРД, тези текстове вероятно ще залегнат в правилата за работа през 2020 г, които ще определи НЗОК. Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за хоспитализации“, категорична е д-р Чобанова.

Материалът НЗОК ще плаща по-малко лекарства за хронично болните е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.