НЗОК ще плаща кардиовертер дефибрилаторите

38

Надзорния съвет на НЗОК е одобрил списък с нови изделия, които ще бъдат включени към медицинските изделия, прилагани в условията на извънболничната и болничната медицинска помощ, за които НЗОК ще заплаща след провеждане на процедура.

Необходимите средства ще дойдат от бюджета на фонда, коригиран с процента увеличение на приходната част.

Въвежда се реимбурсарция на кардиовертер дефибрилаторите, тъй като по данни на Дружеството по електрофизиология и кардиостимулация около 300 пациенти на година умират от внезапна сърдечна смърт. По думите на шефа на касата д-р Дечо Дечев общо за трите подгрупи медицински изделия стойността, която НЗОК покрива, от 6 000 лева се променя на 8 500 лева и така пациентите няма да доплащат.  Друго изделие, добавено в групата за реимбурсация е „Саморазгъваща се биологична аортна протеза за изцяло безшевно позициониране, изработена от телешки перикард“.

НЗОК ще покрива и кислородотерапията. За да се ускори прилагането обаче се очаква дружеството на пулмолозите да изработи критерии и начин на прилагане й.

Касата ще реимбурсира и интрамедуларни титаниеви заключващи пирони за метастатични фрактури в група изделия за фиксиращи процедури, както и сензорите за непрекъснато мониториране на кръвната захар. „За разлика от еднократно отчитане на глюкоза в кръвта, сензорите за непрекъснато мониториране на кръвната захар предоставят динамична информация за скоростта и посоката (тенденция към по-високи или по-ниски) на нивата на глюкозата в реално време, като използването на системите е за продължително мониториране на нивото на глюкозата. Понастоящем над 1500 пациенти със захарен диабет в България използват системи за продължително мониториране на нивото на глюкозата, които закупуват от чужбина“, уточнява управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред членовете на Надзорния съвет.

Материалът НЗОК ще плаща кардиовертер дефибрилаторите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.