НЗОК плаща лекарства и храни, които са извън ПЛС, само за деца

36

НЗОК плаща само лекарства и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, само за деца. След като те навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК и това се дължи на пропуск в норматимвата уредба. За това алармира управителят на касата д-р Дечо Дечев в писмо здравния министър до Кирил Ананиев.

Д-р Дечев пояснява, че напоследък са зачестили запитванията от страна на различни медии и граждани за плащането на диетичните храни. Припомняме, само преди дни певица от Добрич помоли чрез медиите за помощ, за да може болната й сестра да живее. Тя обясни, че става въпрос за момиче на 20 години с диагнозата „Пропионова ацидурия“, за която касата не плаща диетичната храна след навършване на пълнолетие. Въпросните продукти са изключително скъпи, когато семействата трябва да си ги купуват сами, а и да си ги намират в аптечната мрежа не е лесно. „Здравната каса реши, че сестра ми може да живее само 18 години! Моля не оставяйте безучастни. Моля за помощ!“, написа Ева Мария-Петрова в писмото си до медиите.

По този повод шефът на НЗОК иска здравният министър да предприеме необходимите действия, за да се решат проблемите. Той уточнява, че изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания. Съгласно чл. 82, ал. 3 от Закона за здравето (ЗЗ), изречение второ: „Лечението за онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението.“ Тази разпоредба е в сила от 17 декември миналата година.

„В случаите на заплащане за лечение на заболявания по реда на Наредбата, при навършване на 18-годишна възраст от пациента, същото се преустановява за редица заболявания и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства. Налице е липса на правна уредба. С оглед гореизложеното, моля да бъдат предприети необходимите действия по компетентност“, пише д-р Дечев до министър Ананиев.

Материалът НЗОК плаща лекарства и храни, които са извън ПЛС, само за деца е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.