НЗОК „черпи“ болниците с по 20 млн. лева на месец до края на годината

33

НЗОК е увеличила лимитите на болниците за последните три месеца на годината, става ясно от писмо на управителя на касата д-р Дечо Дечев до председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. То е било изпратено на 24 октомври,  а решението е взето ден по-рано, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

За първите 9 месеца на 2019 г., НЗОК е заплащала на болниците средно месечно по 164 милиона лева, а до края на годината лимитът е увеличен на 184 милиона лева. Освен това надзорниците са решили да разрешат на болниците, ако надхвърлят лимита си за месеца, да могат да го отчетат за сметка на лимита на следващия.

Въпреки по-големите харчове, НЗОК очаква да завърши годината с излишък за болнична помощ в размер на 13 млн. лева. Според ЦЗПЗ обаче тази сума вероятно ще нарасне, тъй като много от лечебните заведения няма да могат да достигнат новите завишени лимити, освен ако необичайно количество пациенти не се изсипе в тях, а и със сигурност ще има преизпълнение на приходите от здравни вноски, което пък е резултат на изпитана тактика на бюджетарите да залагат винаги по-малки очаквания, за да се застраховат.

От ЦЗПЗ изчисляват, че преизпълнението на приходите през 2019 г., ако за последните 4 месеца се запази размера на приходите от здравноосигурителни вноски, какъвто е бил през първите 8 месеца, ще бъде в размер на 27 милиона лева. Следователно, неусвоените средства само за болнична помощ ще са минимум 60 милиона лева – 13 милиона (очаквани към 1 ноември), плюс 20 милиона (неусвоено увеличение за септември, тъй като болниците са били уведомени за по-високия лимит едва на 30 септември), плюс 27 милиона (преизпълнение на приходите).

Според закона за бюджета на НЗОК, неусвоените средства до 30 септември 2019 г. за здравноосигурителни плащания за медицински и за дентални дейности може да се използват за плащания само за медицинските и денталните дейности при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и управителния съвет на Българския лекарски съюз, съответно Българския зъболекарски съюз. Касата има право с решение да определи начина на изразходване само на парите от преизпълнение на приходите от вноски, но не и неусвоените към 30 септември.

В същото време от БЛС настояват вместо да се увеличава броя на хоспитализациите, за да се усвоят парите, да се увеличат цените на клиничните пътеки. Съсловната организация вече не веднъж призова и за изплащане на надлимитната дейност на всички, натрупана през предишните години, която в момента е около 153 млн. лева.

Материалът НЗОК „черпи“ болниците с по 20 млн. лева на месец до края на годината е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.