Ново устройство разпознава 13 вида рак само от капка кръв

32

Портативно устройство може да разпознава 13 вида рак от капка кръв. Новият апарат-чудо е конструирано от японската корпорация „Тошиба“, съобщи агенция ТАСС.

Точността на анализа достига 99 %. В основа на диагностиката е откриването и измерване на концентрацията на малките некодиращи молекули РНК, които се отделят в кръвта от раковите клетки.

За провеждането на теста са нужни около 2 часа. Той е в състояние да открие 13 вида рак: на стомаха, хранопровода, белите дробове, черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса, червата, яйчниците, простатата, пикочния мехур и гърдата, както и сарком, и глиом.

Възможно е устройството да се използва при профилактични прегледи, уточняват от компанията. Действа ефикасно и при най-ранни стадии на раковите заболявания.

В своята петгодишна бизнес стратегия от април 2019 г. Toshiba позиционира медицинския бизнес, включително анализ на генома и клетъчна диагностика, сред ключовите си цели за развитие, заедно с автоматизацията, батериите и цифровите решения с помощта на изкуствен интелект.

„В сравнение с методите на други компании, ние имаме предимство в степента на точност при откриване на рак, времето, необходимо за откриване и разходите“, заяви Коджи Хашимото, главен изследовател в научната лаборатория на Toshiba Frontier Research.

Материалът Ново устройство разпознава 13 вида рак само от капка кръв е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.