Ново НРД, по-скъпи пътеки, повече пари за заплати, а здравеопазването същото

35

Макар и още почти никой да не го е виждал и да не е публикуван в държавен вестник, новият Национален рамков договор (НРД) е факт и предстои да влезе в сила от началото на тази година. Как ще ни лекуват през 2020-а и дали лекуващите ще са по-удовлетворени предстои да разберем. НРД  все пак определя някои нови правилата в системата, въпреки че за пациентите няма съществени промени.

Рамковият договор за 2020-а, който ще важи до 2022 г., предвижда повече направления за прегледи, но по-затегнат режим за прием в болница. Джипитата и специалистите от доблоничнта помощ ще получават повече пари, а талоните за задължителната профилактика ще са без лимит и график. Цените на медико-диагностичните дейности също са увеличени – средно с 18%, а за хората над 65 години пък ще има почти безплатни протези.

Болниците пък задължително ще трябва да отделят поне 50% от приходите си по здравна каса за заплати на персонала. От тях 80% ще се разпределят за лекари и специалисти по здравни грижи, като съотношението на възнагражденията ще бъде 1,6 към 1. Правилото ще важи за всички лечебни заведения, независимо от тяхната собственост. А дали го правят ще следи Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

От 1 януари 2020 г. влизат в сила и повишените цени на 251 клинични пътеки и 7 процедури. Ръстът е средно с 14%, като така лечебните заведения се очаква да увеличат приходите си от НЗОК и съответно да осигурят по-високи заплати за лекарите и сестрите. Със 7% по-малко обаче ще са хоспитализациите, а лимитите остават.

На практика здравеопазването остава същото, а обещанията на министър Кирил Ананиев за смяна на осигурителния модел, за детска болница и строг регламент на доплащанията от джоба остават валидни и за новата 2020-а, макар да бяха дадени и през миналата година. За електронно здравеопазване също, но него го чакаме от началото на новия век. Засега без резултат.

Материалът Ново НРД, по-скъпи пътеки, повече пари за заплати, а здравеопазването същото е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.