Ново лекарство за диабет намалява риска от сърдечни и бъбречни проблеми

36

Клинично изследване, което прослeдява повече от 9 900 човека от 24 държави, разкрива, че новото лекарство Дулаглутид намалява рисковете за сърдечно-съдовото и бъбречно здраве при възрастни с диабет тип 2.

Проучването е продължило 5 години, и установява, че сърдечно-съдови проблеми като инфаркт или инсулт са намалени с 12% при хора, които приемат Дулаглутид, в сравнение с хората на плацебо. Този ефект се наблюдава при мъже и жени, със или без история на сърдечносъдови заболявания. В допълнение, по време на същия период, лекарството намалява развитието на бъбречни заболявания с 15%.

Проучването е проведено в Англия. Двата доклада, които описват резултатите от проучването са публикувани журнал The Lancet.

„Хората с диабет, сравнени с други, имат два пъти по-висока честота на сърдечносъдови събития като инфаркт или инсулт, като поне 40% от диабетиците развиват и бъбречни заболявания“ , казва д-р Хертзел Герстайн, главен изследовател на проучването. По думите му изследването е показало, че Дилаглутид може безопасно да намали честотата на тези събития, като подобрява контрола на диабета, намалявайки теглото и кръвното налягане при хора в средна възраст с диабет тип 2.

Учените  посочват, че участниците в проучването са проследени за средно 5.4 години, много по-дълго от предишните проучвания, а повече от 46% от участниците са жени.

Близо един на всеки 5 човека на 60-годишна възраст са диагностицирани с диабет, като по-голямата част от тях са с диабет тип 2. Това се равнява на около 10% от възрастните, включвайки 425 милиона хора в световен мащаб.

Дилаглудид (Trulicity) е най-новият глюкагон-подобен пептид – 1 (GLP-1) рецепторен агонист, който се инжектира веднъж седмично. Той е одобрен за понижаване на глюкозата и работи, като помага на панкреаса да освободи правилното количество инсулин, а когато нивата на кръвната захар са високи, забавя изпразването на стомаха след хранене и намалява апетита и теглото. Медикаментът на Eli Lilly от дни вече може да се намери и на българския пазар.

Материалът Ново лекарство за диабет намалява риска от сърдечни и бъбречни проблеми е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.