Новите болници с повече възможности за договор с НЗОК

34

С над 4,7 млрд. лева ще разполага НЗОК догодина, реши Народното събрание след бурни 4-часови дебати. Накрая 99 депутати гласуваха „за“ бюджета на касата, 68 бяха против, а 5-има се въздържаха.

Една от промените между първо и второ четене на закона за бюджета на касата, предложена от шефката на групата на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, отваря вратата на новите болниците да сключват договори с НЗОК по нови пътеки и процедури. Според първоначалните текстове, лечебните заведения, сключили договор с касата през тази година, имаха право да разкриват нови дейности и да работят по нови пътеки през 2020 г., само при едно условие – че въпросните клинични пътеки или процедури не се изпълняват на територията на съответната РЗОК. С промените обаче се добави още една условна възможност, а именно да сключват договор за нови дейности, ако така няма да се надхвърлят предвидените прогнозни бюджети. „Сегашните правила ограничават възможността за развитие на болниците“, аргументира се д-р Дариткова. Припомняме, догодина парите за болниците са увеличени с 233 млн. лева.

Друга промяна е увеличение на средствата за доболничната помощ с още 12 млн. лева. Парите ще дойдат от резерва на НЗОК, като 6 млн. лева от тях са за джипитата, 3 млн. лева ще отидат за медико-диагностични дейности и 3 млн. лева за специалистите в извънболничната помощ. Така личните лекари ще разполагат с общо 250 млн. лв., за специализирана помощ са предвидени 267, 7 млн. лева, а за изследвания 182,8 млн. лева.

Напрежение създаде темата с отстъпките на лекарствата и отпадането на чл. 5 от Закона за бюджета, който предвиждаше създаване на списък с медикаменти, изключени от общия Механизъм за отстъпки. В него трябваше да влязат лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, които нямат терапевтична алтернатива при лечение на онкологични и онкохематологични заболявания; коагулопатии и други редки заболявания с разнородни характеристики; лекарства, които се прилагат самостоятелно, в терапевтични схеми и са безалтернативни, гарантират живот, осигуряват лечение на критични състояния, застрашаващи живота. Членът беше отхвърлен от финансова комисия миналата седмица, а днес го оттегли и вносителя д-р Даниела Дариткова. Тя обясни, проблемът с този член е дошъл от липсата на списък, който трябва да бъде изготвен от Надзорния съвет на НЗОК. „Този списък ще се определя по критерии, приети от надзорния съвет, без ние да знаем кои ще са медикаментите, които се включват в него. Текстът крие риск да се направи реверанс към определени фармацевтични фирми и ние, тук в Народното събрание, да подпишем празен чек за около 100 млн. лева на НС на касата“, уточни Дариткова. По думите й списъкът все пак ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване, а същевременно така се гарантира равнопоставеност на всички представители на фармацетивчаната индустрия.

Така 99, 9 млн. лв., които бяха отделени за това перо, днес бяха преразпределени, но пак ще отидат за лекарства.

Според проф. Георги Михайлов от БСП това е списък на отпадащите от пазара медикаменти, които отпадат, защото дистрибуторите са неудовлетворени от предлаганите им условия. „Лекарствата ще остават за сметка на лечебните заведения, които ще ги плащат при друга наредба и за своя  сметка. Така стигаме до там отделни антитуморни препарати да се продават у нас на фантастично високи цени, защото са отпаднали от регистрация, а пациентите да си ги купуват в чужбина“, каза той.

Левицата поиска лекарствата за децата до 14 години да бъдат безплатни, но предложението им беше отхвърлено. Опозицията отправи и критики, че липсват реформи и достатъчно средства за профилактика и превенция.

 

 

Материалът Новите болници с повече възможности за договор с НЗОК е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.