Нови 49 заразени, 4-ма починаха, двама са без придружаващи заболявания

34

49 са новите заразени с коронавирус за изминалото денонощие, днес са още 9 и така регистрираните случаи до момента у нас са 1015, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За първи път броят на новооткритите извън София е по-голям – 17 души в Плевен, 13 от тях са от фабрика „Мизия“. В София новите случаи са 16, амбулаторните са 11. Още трима са медиците с положителни проби – лекар от Видин и медицински сестри от Сливен и Бургас, като общо 83 станаха болните медици.

174 души са излекувани. Четирима са новите изписани – двама от ВМА и двама от болницата в Кюстендил.

262-ма са в болница, 37 – в интезивни отделения. Общият брой на починалите до момента е 49. Двама души са изгубили битката с болестта през последното денонощие, а още двама днес. Става дума за жена на 77 години от Сливен и за 49-годишен мъж, който е бил интубиран в продължение на 11 дни в „Пирогов“. И за двамата няма данни за придружаващи заболявания. По-късно днес във ВМА е идъхнала 87-годишна жена, която е била на апаратна вентилация. Тя е страдала е от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. В областната болница в Смолян пък е починал мъж на 53 г., който е имал заболяване на дихателната система.

„Медицинските екипи на първа линия са обезпечени. Вчера е задействана нова поръчка за закупуване на защитни средства“, увери ген. Мутафчийски.

„27 000 са извършените тестове в страната, стремежът е да се правят по 7000 PCR-а седмично, за да се обхващат 1 на 1000 български граждани“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му целта е ранно откриване на болните, оше при първите симптоми.

„В първата група за масово изследване са медицинските работници, служителите от РЗИ, доболнична помощ и Спешна помощ. При тях ще се търси активно вирусът най-напред. Втората цел е активно търсене на всички болни с белодробни заболявания в болници или на домашно лечение. Такова проучване вече е проведено в някои области. Трета група са първите случаи на болни от трудови колективи, от националната индустрия, централи, водоснабдяване, държавен апарат“, обясни проф. Кантарджиев.

Той съобщи още, че по инициатива на МЗ в страната вече 18 лаборатории правят PCR (генетични) тестове. „Такива лаборатории има в повечето големи градове и активно трябва да се търсят техните възможности, още повече, че с анекс към Рамковия договор НЗОК поема заплащането на генетичните тестове. Вече се използват и ново поколение серологични (бързи) тестове. Те са с по-големи диагностични възможности. С тях са изследвани 1000 полицаи, 600 медици от Спешна помощ и 500 служители на общината, които за ангажирани в социални дейности“, посочи директорът на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев уточни, че в момента се тества кръв от дарители, като целта е да се види – на фона на генотипа ни и ваксинационните програми у нас – каква е възприемчивостта на българите към коронавируса и какъв е имунният отговор.

Материалът Нови 49 заразени, 4-ма починаха, двама са без придружаващи заболявания е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.