Нови 10 заразени с коронавирус

33

Нови 10 заразени с коронавирус от изследваните за денонощие над 200 души. Така случаите у нас станаха 41, с две жертви. Това съобщи на редовния брифинг във ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб.

„Болните са от различни възрастови групи, при някой от пациентите може много ясно да се проследи връзката. Двама от тях са роднини на вече приети пациенти във ВМА“, допълни ген. Мутафчийски.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък обяви, че вече е готова организацията за купуване и доставка до дома на храни от първа необходимост и лекарства на самотни, трудноподвижни и възрастни хора без близки. „Услугата ще извършват служителите от социалния патронаж и при необходимост, ще бъдат включени и сертифицираните доброволци на Столична община. Продуктите се закупуват със средства на възрастните и по тяхна заявка“, уточни Фандъкова.

Заявки се приемат, всеки ден от 9 до 16 часа на телефони 028188522 и 0879 811403.

„Моля, заявки да подават само хора, които реално отговарят на критериите. Целта ни е да се погрижим за най-уязвимите наши съграждани, които в този момент не могат да разчитат на друг.
Моля за разбиране и отговорно отношение. И нека всеки от нас, който има по-възрастни близки и приятели, които живеят сами, да им помогне с пазара“, призова столичният кмет.

По идея на кмета на Бургас Димитър Николов от утре и там ще са активни горещи телефони за поръчки на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства. Услугата ще е в подкрепа на възрастни, самотни и болни хора, които нямат възможност да излизат и близки, които да им помогнат. От доставките до врата ще могат да се възползват и бургазлии, поставени под карантина.

Телефоните заявки са: 0884469130 и 0885985693. На тях ще отговарят служители на Община Бургас от отделите „Култура“, „Спорт“ и „Туризъм“. Заявки, получени до 13.00 часа, ще се изпълняват същия ден, а поръчките, постъпили след този час, ще бъдат изпратени на следващия ден преди обед.

По този начин Община Бургас се надява да помогне на най-уязвимите в създалата се сложна епидемиологична обстановка и обявеното извънредно положение заради Covid-19.

Материалът Нови 10 заразени с коронавирус е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.