Нова диета топи килограми и лекува

30

Нов вид диета може да се окаже по-полезна от традиционните и познати досега режими в ограничението на храненето, сочи изследване в САЩ. Тя изисква да не се яде нищо цял ден, а на следващия може да се яде без ограничение на видовете храни.

Този тип диета е толкова ефективен, колкото ограничаването на приеманите калории, но се оказва по-лесна за спазване и не натоварва психичното и физическото състояние на спазващите я, пише британският Телеграф.

Изследването на 60 доброволци в САЩ показало, че хората, които се хранят през ден, но без ограничение на видовете храна в деня за ядене, имат по-добри сърдечно-съдови показатели след четири седмици на този режим. Кръвното налягане на спазващите новия вид диета било спаднало, както и пулса им. Освен това, храненето през ден не носи някои негативи на традиционните диети, като намаляване на минералите в костите и броя на белите кръвни телца, съобщават учените.

Като резултат от храненето през ден, следващите тази диета поели с 37 процента по-малко калории, отколкото при нормалния си режим на хранене.

Според учените, провели изследването, между 10 и 14 дни в началото на този тип диета, участниците изпитвали голям глад през дните без храна. След този период организма се настройвал на новите режими на метаболизъм и спазването на диетата било по-лесно.

За да улеснят привикването, специалистите призовават в началото да се пропускат само закуската и обяда, но вечеря да се яде, дори когато е ден за гладуване. Едва след нагаждането на организма, можело да следват пълни 24 часа без храна.

По време на деня за гладуване трябва да се пие вода, кафе и чай също са позволени, както и всяка напитка, която не е подсладена, дори с използван изкуствен подсладител, защото това предизвиква усещането за глад. На хората с диабет тип 2 обаче такъв тип диета е противопоказна, казват специалистите.

Дали има ефект и наистина ли е толкова лесна за спазване – всеки може сам да провери.

Материалът Нова диета топи килограми и лекува е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.