Нов лазер убива туморни клетки в реално време

63

Екип от учени от Университета в Арканзас успешно са изпробвали лазер, който проследява и убива туморни клетки, при това през кожата.

Тази процедура е напълно неинвазивна и едновременно с това „има потенциала значително да потиска развитието на метастазите“, съобщава Владимир Жаров, автор на изследването, публикувано в Science Translational Medicine. Идеята е туморните клетки да бъдат убити преди да могат да се разпространят из тялото.

Осветявайки с лазер тези циркулиращи туморни клетки, те поглъщат много повече енергия от обикновените, което ги кара да се разширят и спукат.

„Използването на лазери е революцията в диагностиката и лечението на различни заболявания. Въпреки това, големият размер на тази техника пречи на медицинското й приложение на клетъчно ниво“, разказва Жаров. Българинът разкри, че система засича метастатични клетки при 27 от 28 души с рак, с чувствителност, която е около 1000 пъти по-добра от сегашната технология. Само по себе си, това е постижение, но колосалният пробив на екипа е, че успява да убие висок процент от клетките, разпространяващи рак, в реално време, докато те препускат по вените на пациентите. Резултатите са обещаващи – при един пациент са унищожени 96% от туморните клетки и при това без да е приложена максималната сила на лазера.

Това не е първият такъв апарат, но според Жаров е първият, използван върху хора. И други подобни апарати са били създадени досега, включително и устройство, което може да се носи на китката, разработено от учени в Университета на Мичиган. Но новият апарат има едно голямо предимство – може да сканира литър кръв за един час, много по-бързо от останалите.

Откритието е колосално, тъй като убиването на циркулиращи туморни клетки в кръвообращението, преди те да имат шанс да се установят, може да помогне за предотвратяване на метастази и да спаси много човешки животи. Дори възможността да се преброят КТК може да помогне на лекарите да установят по-прецизно диагностициране и лечение на метастатичен рак – нещо, което нито едно устройство не е успяло да направи ефективно досега .

Жаров и екипът му тестват системата си при хора с меланом или друг вид рак на кожата. Сега Жаров и колегите му тестват устройството върху по-голяма човешка популация и го комбинират с конвенционалните терапии за рак, за да видят ефектите върху метастазите.

Материалът Нов лазер убива туморни клетки в реално време е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.