НОИ спипа „фалшиви“ пенсионери

50

НОИ спипа „фалшиви“ пенсионери, а в аферата с недействителни документи за стаж отново са замесени хора от Неделино. Това ставя ясно от материал във втория брой на годишния информационния бюлетин на НОИ. Както Скенер.нюз вече писа, отново в селище в област Смолян, служители на института се натъкнаха на магазин, който за кратко време осигурява продавачи на максимална заплата от 2600 лева, за да ползват високи обезщетения, а преди това пресякоха схема за източване на ДОО чрез обезщетение за безработица след фиктивна работа в чужбина.

В последния случай става въпрос за група от 7 пенсионери – четирима мъже и три жени, за които смолянското поделение на НОИ е завело дела за фалшиви документи за стаж.

През ноември 2015 г., в териториалното поделение на НОИ – Смолян, постъпва анонимен сигнал за няколко лица, които според подателя неправомерно са получавали пенсии за осигурителен стаж и възраст. „Става въпрос за представени недействителни документи за стаж и доход, издадени от вече несъществуващи осигурители, които уж доказват наличието на категориен стаж на тези лица. В действителност обаче те не само никога не са работили в посочените предприятия, но и не са живели в населеното място. Общото между тях е, че на базата на недействителните документи на всички им е отпусната висока пенсия“, обяснява Латинка Хаджийска, началник на отдел „Пенсии“.

Подаден е сигнал до Областната дирекция на МВР – Смолян, откъдето идва информация, която съдържа данни за образувани досъдебни производства относно визираните в сигнала лица във връзка с представените от тях документи за пенсиониране за осигурителен стаж и доход  във въпросните осигурители. През март 2017 г. с разпореждания са спрени личните пенсии за осигурителен стаж и възраст на седем лица. След каскада от обжалвания административният съд е издал 6 решения в полза на НОИ, вече потвърдени от Върховния административен съд. На лицата, които са злоупотребили, са повдигнати обвинения, като до този момент на четири от тях има решения за виновност за съзнателно ползване на неистински официални документи, едно производство е прекратено поради настъпилата смърт на лицето, за другите 2 случая предстои произнасяне.

При окончателни осъдителни присъди, средствата в размер на 142 340 лева, ще бъдат възстановени от неправомерно получилите ги лица, уточняват от НОИ.

Материалът НОИ спипа „фалшиви“ пенсионери е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.