НОИ пусна бариера пред мераклиите за лесни пари

38

Колко нагъл трябва да си, за да не излизаш от България и да декларираш „работа“ в чужбина? За петдесетина граждани на Неделино този въпрос не е риторичен. Другият въпрос е дали това е отделна група измамници аматьори или връх на  айсберг. По данни на НОИ всеки месец около 5 000 българи получават обезщетения за безработица с осигурителен стаж в чужбина. Със сигурност някаква част от тях работят съвестно в странство и се обезщетяват заслужено. Друга част, чиято представителна извадка е въпросната група неделинци, опитва да злоупотребява с европейски регламенти, иначе замислени да координират социално-осигурителните системи, но проблемни в българския случай. Защото е напълно лишено от смисъл французин, италианец или германец да работи 3 дни в Испания и да търси обезщетение за безработица – то просто няма да е различно. При българин с период на работа в Испания или Гърция очевидно е различно и подтиква към измамни схеми.

Добре е, че пред мераклиите за лесни пари е възможно да се спусне бариера и действията на териториалното поделение на НОИ в Смолян заслужават подобаващо внимание, колкото и гражданите да не обичат да хвалят администрацията си. В Родопите тази бариера се спусна и пред счетоводителка, производител на фалшива заетост и на фалшиво максимално осигуряване, и пред група отново от фамозното Неделино, опитала да се сдобие с категориен стаж за пенсия  с фалшиви документи.

В тези истории предотвратяването на неоснователни плащания от бюджета на държавното обществено осигуряване има като важен финал окончателен акт на най-висшата съдебна инстанция и като такъв би бил интересен за всички български съдилища. Което в надеждата за успешна борба с измамите може да звучи и така: първо в Смолян, после и в други градове. И може би: първо фалшивите стажове, после и фалшивите болнични, да речем.

Материалът НОИ пусна бариера пред мераклиите за лесни пари е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.