НОИ праща мобилни групи на помощ на пенсионерите

146

Мобилни групи с експерти ще консултират бъдещите пенсионери на място, за да могат да изберат по кой вариант да изчислят индивидуалния си коефициент. По този начин ще се гарантира получаването на по-висока пенсия, съобщи пред журналисти шефът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Специалисти ще има и във всяко териториално поделение на НОИ, отделно ще се раздават и брошури.

Възрастните хора обаче ще трябва да посочат в специални бланки, че избират размерът да бъде определен по старата методика. Задължително ще трябва да представят и необходимите документи за 3-те „златни години“ преди 1997-а. По този начин НОИ ще изчислява автоматично пенсията в двата варианта – и по старите, и по новите правила. Ще се дава по-високата. За по-голяма прозрачност хората могат да проверяват в НОИ сметките и по двата варианта. Изборът на формула за индивидуалния коефициент ще важи до 1 януари 2023 г.

Институтът ще качи и комбиниран калкулатор на сайта. Избралите новата методика няма нужда да заявяват това изрично. Според предварителните данни на НОИ, за 57% от хората новата формула ще гарантира по-високи пенсии.

От началото на годината около 3800 души са подали документи за пенсия. Те могат да поискат преизчисление в период от 6 месеца, като това няма да забави получаването на парите за старост, уточниха от НОИ. Тези, които са се пенсионирали предсрочно, за да избегнат новите правила, обаче няма да имат право на промяна.

Материалът НОИ праща мобилни групи на помощ на пенсионерите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.