Нищят заплатите на сестрите на кръгла маса

49

Заплатите на сестрите ще са основен акцент на кръгла маса, организирана от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), съобщиха от съсловната организация.  Дискусията на тема „Инвестициите в здравни грижи спасяват човешки живот“ е по повод Международния ден на акушерките – 5-ти май, Международния ден на професионалистите по здравни грижи – 12-ти май и участието на БАПЗГ в кампанията „Nursing now” на Световната здравна организация (СЗО) и Международния съвет на сестрите (ICN). Събитието ще се състои на 08.05.2019 г. (сряда) от 14:00 до 16:30 часа в зала „Рубин“ на столичния хотел „Рамада“ (бул. „Мария Луиза“ №131).

Темите, които ще бъдат дискутирани са равният достъп до качествени здравни грижи с акцент към усъвършенстване на извънболничната помощ с регламентиране на самостоятелни акушерски и сестрински практики, достойното заплащане на труда и продължаващото обучение и кариерно израстване като роля и ангажимент на държавата.

За участие в кръглата маса са поканени кандидат-евродепутати, депутати от Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание, представители на Министерството на здравеопазването, омбудсманът на Република България, съсловни, синдикални и пациентски организации, както и политици с принос в здравеопазването.

Припомняме, медицинските сестри са в почти постоянни протести от началото на годината, като настояват за основна стартова заплата от 1120 лева. Правителството обаче отпусна един път 30 млн. лева и втори път 50 млн. лева, като обещанието е тези средства да стигнат за възнаграждение от поне 950 лева. И макар сестрите официално да обявиха, че не са удовлетворени и ще продължат да изразяват недоволството си, протестите в страната постепенно затихнаха.

Материалът Нищят заплатите на сестрите на кръгла маса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.