Нинова към сестрите: Борисов ви изигра – искахте по-високи заплати и реформи, а ще получите проверки

27

„Уважаеми медицински сестри, отново ви излъгаха. Помните ли онези 50 милиона лева за заплати, които след това се оказаха шест и накрая нито един лев не стигна до вас? И този път Борисов ви обеща още от същото“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова към специалистите по здрави грижи от личния си профил във Фейсбук.  „Така ще бъде, докато болниците са търговски дружества“, предупреди ги тя.

Припомняме, протестиращите снощи вдигнаха палатковия лагер, след като премиерът ги прие в МС и се договори с тях заедно да спрат корупцията в сектора. Всъщност сестрите искат основно стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, за което обаче и дума не стана по време на срещата.

Нинова прави извода, че управляващите просто не искат да променят модела в здравеопазването. „И какво стана – влязохте с искане за реформа, излязохте с решение за проверки. Че има злоупотреби, има. Ще пошумят месец-два и след това отново постарому. Изиграха ви. Защото Борисов не иска да промени модела. Той му е удобен. Освен, че ви изиграха, ви разделиха и настроиха едни срещу други с лекарите.  А вие знаете, че едни без други не можете, когато влезете в операционната. Сигурно има лекари, които получават 12 000 лв. заплата. Но защо не му казахте колко лекари в провинцията получават по 2000 лв.?“, пита сестрите соцлидерката.

„А в колко райони на страната хората умират без медицинска помощ просто защото няма никакъв лекар. Десет години управление на ГЕРБ гледаме една и съща пиеса – ако има протестиращи,  премиерът ги приема милозливо. Обещава неща, които знае, че няма да изпълни. За по-сигурно внася раздор и разделение между една група българи и друга група българи и ги оставя взаимно да се изтощават. А пациентите ще почакат. Докога така с некомпетентност, манипулации, разделение и омраза? Уважаеми българи, не се поддавайте на това. И не се примирявайте. И изисквайте вашите пари за вашето здраве. Не бъдете просто публика на поредната пиеска“, даде воля на гнева си в социалната мрежа Корнелия Нинова.

„Ако срещата с премиера се окаже „другарска вечеринка“, протестите ни ще продължат“, закани се пък Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти в България.

Материалът Нинова към сестрите: Борисов ви изигра – искахте по-високи заплати и реформи, а ще получите проверки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.