Нашествие от кърлежи и комари, общините не взимат мерки

45

Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят. Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и заболявания, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Принципно, мерките срещу масовите инфекции се прилагат предварително, иначе след това се прави само кризисен пиар. Това заяви пред БНР проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За предпазване от кърлежи той посъветва да не се ходи в тревните площи: „Модата на тревните площи доведе до толкова хора на опашки, носейки кърлежи за изследване в Националния център“.

Ако възрастен е ухапан от кърлеж, той трябва да вземе еднократно две таблетки антибиотик доксициклин, веднага след свалянето на кърлежа, няма нужда да му се бият инжекции. Децата трябва да вземат макролиден антибиотик еднократно. Когато това се направи в момента на свалянето на кърлежа, вероятността за пренасяне на кърлежова инфекция намалява 10,2 пъти, посъветва специалистът.

Срещу комарите хората трябва да си сложат комарници у дома, да ползват репеленти, да си сложат дрехи с дълги ръкави и панталони, тъй като комарите, които предават западнонилска треска у нас, хапят след 18,30 ч. и през нощта. „8% от заболелите от западнонилска треска умират“, алармира проф. Кантарджиев. По думите му симптомите са със засягане на главния мозък и дезориентация. За западнонилска треска се изследват само хора с възпаление на централната нервна система. През 2018 г. в България са боледували 13 души, като двама от тях са починали.

Мерки срещу комарите трябва да се взимат през април, отбеляза още проф. Кантарджиев и обясни: „Комарите се убиват ефективно, когато яйцата им са във водоемите. Националният център по заразни болести от години препоръчва тези мерки. Правим много курсове за хора, които се занимават с унищожаване на комари и кърлежи. За съжаление, интересът е само от фирмите. Много малко чиновници от РЗИ, които трябва да правят контрол на тези мероприятия, и много малко общински служители, които подготвят търговете за мерките срещу кърлежи и комари, идват. Бургас е добър пример във взетите срещу комари мерки“.

Материалът Нашествие от кърлежи и комари, общините не взимат мерки е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.