Награждават доц. Александър Оскар с орден „За гражданска заслуга”

32

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на доц. д-р Александър Оскар с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, за заслугите му в развитието на гражданското общество, защитата на правата и свободите на човека и укрепването на демократичните институции в България. Това е решено днес на заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложението за награждаване е направено от представители на неправителствения сектор, свързани със защита правата на човека, на медицински организации, сред които Българският лекарски съюз и Българското дружество по офталмология, както и на държавни органи и институции.

Доц. д-р Александър Оскар е началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. Той е инициатор на кампанията за подписване на манифеста „Заедно срещу езика на омразата“, както и на тристранния Меморандум за сътрудничество между правителството на Република България, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Световния еврейски конгрес.

Благодарение на съвместните усилия на Министерството на външните работи и други български институции, в тясно сътрудничество с Организацията на евреите в България, през 2018 г. страната ни бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Доц. Оскар работи и за десетки благотворителни иницативи, сред които различни кампании за безплатни прегледи и осигуряване на безплатни очила за малки деца,  а съвсем скоро „Шалом“ и Столичната лекарска колегия подписаха Меморандум за сътрудничество, който предвижда млади български лекари да се обучават в Израел.

Материалът Награждават доц. Александър Оскар с орден „За гражданска заслуга” е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.