МЗ вади имоти от капитала на „Лозенец“

38

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще извади няколко имота от капитала на УБ „Лозенец“, научи Скенер.нюз. Със задачата по описването на сградния фонд на бившата Правителствена болница се е заела лично зам.-министър Жени Начева. Целта е преди лечебното заведение официално да получи статут на търговско дружество и да премине към СУ „Св. Климент Охридски“, трансплантационният център в болницата да се обособи като отделно звено с принципал МЗ и да не е под ръководството на проф. Любомир Спасов. Именно в този център се очаква да се извършва и присаждането на бял дроб, когато родните лекари приключат обучението си във Виена. В момента в него се правят трансплантации на бъбреци и черен дроб.

Припомняме, лично премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска повече болницата да е на правителството, а в началото на годината депутатите решиха „Лозенец“ да се преобразува в търговско дружество, сто процента собственост на държавата, с принципал Министерството на здравеопазването. Според нормативната уредба, преобразуването трябва да приключи до края на август, а след това от СУ да кажат окончателното си решение дали все още искат болницата.

Още в началото на годината от МЗ обявиха, че лечебното заведение не се управлява добре и има натрупани просрочени задължения за 33 млн. лева. Кабинетът плати част от тях, но в плановете на Кирил Ананиев и Жени Начева влизаше отстраняването на директора проф. Спасов. Той обаче е и декан на Медицинския факултет на СУ и това го бетонира на поста му, ако „Лозенец“ стане собственост на Алма матер. Затова Начева се опитва по друг начин да се „освободи“ от дългогодишния шеф на вече бившата Правителствена болница, който в момента е на обучение за белодробни трансплантации в Хановер, научи още Скенер.нюз.

Запознати твърдят, че и този път проф. Любомир Спасов ще оцелее и припомнят, че лекувайки властта толкова години той има солиден гръб, особено в лицето на най-влиятелните хора в ДПС. Проф. Спасов работи в „Лозенец“ от 1990 г. и е директор от 1998 г., като при откриването на МФ на СУ през 2004 г. беше избран и за негов декан. До миналата година болницата щедро беше субсидирана от властта с около 50 млн. лева годишно, но и периодично избухваха скандали, свързани с неуспешни трансплантации на деца и слухове за нагласени обществени поръчки. При всички тях директорът се измъкваше „сух“.

Материалът МЗ вади имоти от капитала на „Лозенец“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.