МЗ стана жертва на фалшива новина

38

Министерството на здравеопазването (МЗ) стана жертва на фалшива новина за чудодейно лекарство за високо кръвно. Новината е подкрепена с интервю на заместник министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, която дори е посочен, като координатор на проекта за изработване на новият медикамент. Новината е публикувана с логото на Канал 1 на БНТ.

Министерството на здравеопазването е изпратило сигнал до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“  главен комисар Ивайло Спиридонов и до комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП, относно спекулации с името на зам.-министър Светлана Йорданова, с институцията МЗ и с Българската национална телевизия с цел продажба на стоки.

От здравното ведомство настояват своевременно да бъдат предприети всички законови действия за идентифициране на източника на фалшивата информация и за подвеждането му под отговорност.

МЗ информира всички български гражданите, че министерството по никакъв начин не промотира, нито пък продава лекарствени продукти и хранителни добавки чрез интернет сайтове, както и че не създава лекарства, нито пък притежава аптеки (в това число и аптеки за онлайн търговия).

„Сайтове като този – предмет на настоящия сигнал (https://bg3.jimbosjoint.com/gratisro/?utm_content=akidder8&utm_source) – съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве. Напомняме, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/Апелираме всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, на сайтове за онлайн продажба на добавки и лекарства, спекулиращи с институцията Министерство на здравеопазването, да подаде сигнал на имейл адрес: delovodstvo@mh.government.bg или да се обърне към компетентните органи“, заявяват от МЗ.

Материалът МЗ стана жертва на фалшива новина е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.