МЗ не може скоростта да промени, камо ли посоката

38

Здравният министър Кирил Ананиев има много добри идеи, но нищо не зависи от него и екипа му, не могат даже скоростта да променят, камо ли посоката. Така акад. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедрата по неврология на МУ-София и шеф на отделение в Александровска болница, коментира пред Bulgaria ON AIR ситуацията в здравеопазването ни.

„Няма лекар в България, който да не се вълнува от тези проблеми. Здравеопазването е една от основополагащите сфери на нашия социален живот. Много са проблемите, наслоени в годините и по този начин, както досега, очевидно не могат да се случат нещата“, добави акад. Трайков. По думите му преди 10-15 години се е говорело по същия начин за решаването на проблемите във сферата, а почти нищо не е мръднало.

Според акад. Трайков, има около 30-50 свестни мъже и жени в страната в сферата на здравеопазването, които знаят какви са проблемите и как могат да се решат. „Трябва на тези хора да им се гарантира, че могат да разработят модела и той няма да се пипа поне 10 години, независимо кой е на власт. Това е начинът да се постигне качествено здравеопазване и да са доволни сестрите, лекарите и пациентите. Който и да дойде министър, ако не получи такава гаранция, няма да постигне абсолютно нищо“, обясни ръководителят на Катедрата по неврология на МУ-София.

 

Материалът МЗ не може скоростта да промени, камо ли посоката е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.