МЗ иска пари от Европа за детската болница, трансплантациите и за хеликоптери

38

8 проекта, разработени от Министерството на здравеопазването (МЗ), ще се борят за европейско финансиране през следващия програмен период, стана ясно от отговора на министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол на въпрос на депутата от БСП д-р Илиян Тимчев. „МЗ ще предостави своевременно своето предложение за европейско финансиране за следващия програмен период. Към настоящия момент процесът на договаряне се движи в предварително определените срокове и не съществуват индикации за загуба на средства“, уточни Ананиев.

Всички 8 проекта ще кандидатстват за финансиране по Програмата „Региони и растеж“. Първият от тях е свързан с оборудване и обзавеждане на Многопрофилната болница за детски болести. Средствата ще са необходими за закупуване на съвременна техника, която може да осигури по-добро лечение на децата.

Вторият проект е за подкрепа на развитието на трансплантациите и донорството, както и повишаване на качеството на живот на пациентите на хемодиализа с необходимост от трансплантация.

Третият проект, с който МЗ ще кандидатства за финансиране, е повишаване качеството на психично-здравните грижи в България, както и ремонт и обновление на сградния фонд в държавните психиатрични болници.

Разработен е и проект за създаване  на 27 броя мобилни екипи към областните лечебни заведения за осигуряване на медицинска помощ в отдалечени и труднодостъпни места.

Петият проект е за модернизиране на материално-техническата база на 27 болници, чрез осигуряване на съвременна медицинска апаратура, свързана с основния предмет на дейност по осъществяване на болничната помощ.

Следващият проект, кандидатстващ за финансиране от ЕС, е в областта на долекуването, продължителното лечение и изграждането на хосписи в 27 болници.

Седмият проект е за необходимостта от финансиране за предлагане на нови условия за осигуряване на услуги от джипита в труднодостъпни райони. „Там, където няма интерес личният лекар да открие практика поради невъзможността да осигури необходимия материален ресурс, за да изгради тази практика, ние ще му помогнем чрез този проект, който сме разработили“, обясни министър Ананиев.

Осмият проект на МЗ е за купуване на 3 медицински хеликоптера, с които ще се създадат много по-ефективни, бързи и реални условия за спасяване на човешкия живот.

Материалът МЗ иска пари от Европа за детската болница, трансплантациите и за хеликоптери е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.