МЗ иска 5 хеликоптера и пари за трансплантации от Европа

34

Здравният министър Кирил Ананиев иска държавата да се сдобие с 3 до 5 санитарни хеликоптера, които да се ползват основно при донорски ситуации. Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол. Идеята е средствата за това да дойдат от еврофондовете и националния бюджет. „Темата за трансплантациите беше поставена като приоритетна за България на заседанието на Съвета на министрите в Люксембург“, обясни Ананиев и допълни, че е заявил желание за отпускане на евросредства.

Предложението е било принципно одобрено от представителите на Европейския съвет, остава страната ни да го мотивира и да го представи официално. В момента при донорска ситуация се ползва Отряд 28 и „Спартан“-а.

„Общо 34 болници в цялата страна са лицензирани като донорски центрове от Изпълнителната агенция Медицински надзор. Със заповеди на директорите на съответните лечебни заведение са определени като координатори по трупно донорство един или двама лекари анестезиолози. 7 болници са получили имат и лиценз за трансплантационни центрове. В тях директорите са утвърдили графици за денонощно разположение на трансплантационните екипи“, съобщи здравният министър пред депутатите.

По думите му през 2018 г. при всеки случай на установяване на мозъчна смърт, при който не са били налице медицински противопоказания или отказ на близките, са осъществени експлантация с последваща трансплантация на органи. Така при 16 донорски ситуации у нас са направени 24 бъбречни трансплантации, 14 чернодробни, 4 сърдечни. Два черни дроба, един бял и два бъбрека са предоставени на Евротрансплант, отчете Ананиев. Той допълни, че през 2019 г. до момента има 5 случая на доказана мозъчна смърт, завършили с експлантация и последващата трансплантация на 6 бъбрека, 4 черни дроба, 1 сърце, като всички трансплантации са извършени в страната и няма реализиран обмен с Евротрансплант.

„Не може да пестим от тази дейност, ако искаме да имаме наистина трансплантации в глобалния смисъл на думата и те да бъдат на равнището на Европа и света, трябва да осигурим всичките необходими финансови и материални ресурси“, подчерта Кирил Ананиев.

Материалът МЗ иска 5 хеликоптера и пари за трансплантации от Европа е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.