МЗ дава 2 млн. лева за ремонти в „Александровска“

36

Имаме стратегическа визия за УМБАЛ „Александровска“ в перспектива за следващите 3 години, заяви от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпроса на народния представител от БСП Проф. Георги Михайлов за проблемите със сградния фонд на лечебното заведение.

Ананиев информира, че само за периода 2012 – 2019 г. в болницата са инвестирани над 25 млн. лв. в ремонтни дейности, а цялостен ремонт е направен в 13 от структурите. Закупено е оборудванe на обща стойност 45 млн. лв., като най-голямата част от средствата са от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Здравният припомни, че сградният фонд на болницата, която е със статут на паметник на културата, се състои от 24 сгради, строени в твърде дълъг период назад във времето – между 1898 и 2009 г. По думите му това предопределя по-големите трудности при получаването на разрешителни, но тези проблеми се преодоляват заедно от МЗ и ръководството на „Александровска“.

Министърът очерта и приоритетите в инвестиционната програма за ремонтните дейности на територията на лечебното заведение, които ще бъдат насочени основно към ремон на сградата на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести, на Клиниката по кожни и венерически болести, както и на Клиниката по алергология. Общият размер на инвестицията за тези структури е 1,3 млн. лева. „Допълнително 700 хил. лева ще бъдат предоставени за ремонт и обзавеждане на клиниката по психиатрия, за закупуване на оборудване на хистологична лаборатория, за клиниката по хемодиализа, както и за 3 нови асансьорни уредби“, обясни Кирил Ананиев.

На реплика на проф. Георги Михайлов от БСП за няколко празни места и започнато строителство на територията на болницата, Ананиев се спря на темата за споровете около изграждането на Детска болница на мястото на незавършения строеж. Той увери, че там ще се появи прекрасна сграда, в която ще заработи съвременна, модерна болница. „Тогава ще разберете, че не е трябвало да водим този спор“, отговори му министърът.

Материалът МЗ дава 2 млн. лева за ремонти в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.