МУ-Варна поиска втора болница

41

Да притежава втора болница поиска МУ-Варна. След като висшето училище стана първото у нас със собствено лечебно заведение – УМБАЛ „Св. Марина“, сега Медицинският университет е готов да се сдобие и с Очната болница в морската ни столица.

Решение дали това да се случи трябва да вземат варненските общински съветници от Комисията по здравеопазване. След оставката на управителя д-р Руслан Тошев, ръководството на лечебното заведение бе поверено на проф. Христина Групчева, която е и зам.-управител на болницата и същевременно заместник -ректор на МУ – Варна и ръководител на Катедрата по очни болести и зрителни науки във висшето училище.

На последното заседание на Общинския съвет, на който тя беше избрана, бе поставен и въпросът за собствеността на лечебното заведение. Ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов предложи Очната болница да бъде прехвърлена за управление към университета. „Най-добрият вариант е първо да се направи равносметка какво е действително състояние на Очната болница, защото в момента никой не знае – нито ние, нито собственикът“, обясни той, цитиран от БНР. Според проф. Иванов вписването на проф. Христина Групчева в Търговския регистър като временно изпълняващ длъжността управител на болницата не е реализирано, тъй като няма представен отчет за финансовото състояние на болницата.

„Ние имаме предложение към собственика да ни бъде предоставена болницата на МУ-Варна, за да имаме възможност да инвестираме в нея – имам предвид хората и материално-техническата база. За да стане това нещо, да имаме правно основание да инвестираме, тя трябва да е наша собственост. Собствеността на Медицинския университет – Варна е публична държавна собственост. С публичната държавна собственост разпоредителни сделки може да взема единствено Министерският съвет“, допълни проф. Иванов. Ако се приеме решението за прехвърляне на собствеността на Очната болница към Медицинския университет, ще бъде поета цялата издръжка, стана ясно от думите му.

„В случай, че не ни бъде предоставена и не се вземе решение от Общинския съвет, решението на академичното ръководство на университета е да пребазира Катедрата по очни болести и зрителни науки на територията на университета така, че дейността да продължи да се развива така, както ние смятаме, че трябва да се развива, да инвестираме и да запазим хората, защото те са най-големия потенциал“, каза още проф. Иванов.

На заседанието си утре общинските съветници в морската ни столица ще трябва да вземат решение и за финансово подпомагане на Белодробната болница. Лечебното заведение изпитва сериозен недостиг на средства, има натрупани големи дългове, а медицинският персонал не е получавал заплати от няколко месеца.

Материалът МУ-Варна поиска втора болница е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.