МС вече не е присъда, има 14 нови лекарства

41

Множествената склероза (МС) вече не присъда, тъй като съвременната медицина разполага с много повече възможности за диагностика и лечение. Това подчерта акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и директор на столичната болница „Свети Наум“. „От особена важност обаче е диагнозата да се постави колкото се може по-рано.  В момента има 14 медикамента, с които лекуват такива пациенти у нас и в целия свят,  всички те се заплащат от НЗОК. Вярвам, че до 5 години нещата ще бъдат още по-позитивни“, заяви акад. Миланов.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в Александровска болница, най-важното е неврологичните симптоми на множествената склероза навреме да се разпознаят от специалист. „Слабост, нарушена координация, замаяност, нарушено зрение и сетивни нарушения издават болестта, която протича в различните форми и стадии“, обясни проф. Търнев.

„Един от основните проблеми е самолечението или лечението с нетрадиционна медицина.  Важно е хората да разберат, че това е автоимунно заболяване, което не може да се лекува с нетрадиционната медицина. И веднага, след като бъде поставена диагнозата, да започне лечението, а не да се чака да се случи нещо по-сериозно“, посочи д-р Ксения Кметска, началник на Второ отделение по множествена склероза към болница „Св. Наум .

За да помогнат на повече хора водещи невролози тръгват на консултации в страната. Първите шест града, които ще станат домакини на „пътуващите“ прегледи, са София, Враца, Трявна, Казанлък, Ямбол и Добрич. Инициативата наречен „Невролозите идват при вас“  е част от кампанията „Множествената склероза не е присъда“. Целта е  пациентите  с  МС, които живеят далеч от специализирана помощ, да имат достъп до консултация, обясниха организаторите от Сдружение „Избери България“, съвместно с Българското дружество по неврология и Фондация „Множествена склероза България“.

МС е заболяване, което засяга основни млади хора във възрастта 18-40 години, а болните в повечето случаи се изолират, затварят се в себе си, обезверяват се и не търсят консултации с невролози-специалисти. А това води до бързо напредване на болестта и инвалидизиране.

Материалът МС вече не е присъда, има 14 нови лекарства е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.