Модерни операции за 30 % от сърдечно болните, другите ги режат като през миналия век

27

По-малко от 30 % от сърдечно болните получават достъп до модерни операции за замяна на клапа, алармираха инвазивни кардиолози по време на своя национален конгрес, който се проведе през уикенда в Правец. За период от 6 години, откакто ендоваскуларните процедури за замяна на клапа на сърцето (TAVI) се прилагат у нас, медиците са извършили около 500 процедури с над 99% успеваемост. „За съжаление, 70% от индикираните за транскатетърна клапна аблация, не я получават, поради невъзможност за реимбурсация от НЗОК“, алармира проф. Иво Петров. По думите му касата може да поеме 250 пациенти за година, а според изследване, направено в България, броят на нуждаещите се е около 1600. Това означава, че всеки над определената бройка от 250, или трябва да плати от джоба си над 15 000 лева, или да се подложи на отворена операция, а припомняме – имаше случаи и на починали пациенти.

Друг акцент на конгреса беше въпросът за лечението на високорисковите пациенти, които не подлежат на друга опция за лечение, освен с методите на интервенционалната кардиология, тъй като риска от операция при тях е безкрайно висок. „Това са пациенти, които имат комплексни заболявания като лявокамерна дисфункция, тежки съдови или клапни заболявания, белодробна недостатъчност, нестабилна хемодинамика и ритъмни нарушения, слаба циркулация на кръвта. Комплексните болни, които са докладвани за високорискови и които досега не можеха да получат лечение чрез хирургична намеса, все по-често получават животоспасяващо лечение с методите на инвазивната кардиология“, подчерта д-р Валери Гелев, председател на Българското дружество по интервенционална кардиология. Според изнесените данни на конгреса, интервенцията значително подобрява качеството им на живот и затова е оправдана. Тези манипулации се извършват от мултидисциплинарен екип, състоящ се от хирурзи, анестезиолози и други специалисти, в зависимост от придружаващите заболявания на пациента.

От скоро тези процедури вече се дефинират като определен подход към тази група пациенти. В Америка този начин на лечение се нарича CHIP (Complex, High risk and Indicated Patients) програма. Статистиката в САЩ показва, че пациентите с висок риск, които са дефинирани като комплексни, се увеличават. „В болницата в Кливланд, в която аз практикувам и е един от големите медицински центрове в щата Охайо, около 30% от пациентите ни спадат към тази група“, сподели опита си д-р Наир Рави, който беше сред лекторите на конгреса. Характерното при тези пациенти е, че в повечето случаи при тях се налагат по-сложни и дълги процедури, използването на по-специфични устройства, стентове и пр., което оскъпява процедурата. „При нас повечето пациенти имат допълнително доброволно осигуряване, което покрива разходите за такъв тип лечение“, каза още д-р Рави.

Материалът Модерни операции за 30 % от сърдечно болните, другите ги режат като през миналия век е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.