Млади лекари обградиха МЗ, искат нова наредба за специализациите

34

Над 200 млади лекари и студенти по медицина блокираха за кратко булеварда пред Министерството на здравеопазването в София. Те настояват за по-свободен избор на лечебни заведения, където да осъществяват специализацията си и да отпадне задължението да връщат парите, които е инвестирала държавата в тях, ако не работят три години на места с липса на кадри или не успеят да завършат.

Повод за протеста е публикуваната в началото на месеца вече променена наредба за специализациите. Младите лекари носеха плакати: „Стига псевдодемокрация“ и „Министър Ананиев, Вие кога ще си върнете заплатата?“.

„Ще изгоним много хора, много млади лекари в чужбина. Ние искаме да си останем тук, в България, да има едно качествено здравеопазване, но с това ограничение и разпределение ще изпуснат много кадри в чужбина. Очакваме най-накрая да се види, че живеем в демократична държава и най-накрая министерството да спре да ни игнорира“, заявиха протестиращи.

Според д-р Александра Вълчева, специализант по анестезиология в „Пирогов“ и един от организаторите на протеста, парите, които държавата ще плаща на болниците за специализантите, всъщност са средства за техните заплати, тъй като те полагат труд през това време и не е редно нещо изработено да бъде връщано. „Освен това трябваше да излезе един списък, от който ние да можем да избираме, но такъв списък няма. Няма списък на места, както няма списък и на специалности. Ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани където и да е. Няколко са новите клаузи. Тази, която ни притеснява най-много, касае изпита ни, с който ние завършваме специализацията си. Въведен е един текст, който гласи, че ако не вземем този изпит, също ще трябва да връщаме заплатите си, което е една огромна корупционна врата“, обясни д-р Вълчева, цитирана от БНР.

В момента у нас специализират над 5400 млади лекари, но новата наредба ще засегне само тези, които тепърва ще зачисляват специалност.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че по редица от поставените въпроси имат сходни позиции със студентите-медици и специализанти. Министър Кирил Ананиев покани на среща представители на протестиращите, на която бе договорено докторите да внесат своите искания през ноември, тъй като наредбата в момента е публикувана за обществено обсъждане. Ананиев обеща срокът за корекции да бъде удължен, за да се прецезират текстовете, които притесняват медиците.

Материалът Млади лекари обградиха МЗ, искат нова наредба за специализациите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.