Млада зъболекарка лекува безплатно

35

Млада зъболекарка предлага безплатно лечение на пациенти в нужда. Д-р Филианна Филипова иска да обърне внимание на всички хора да следят състоянието на своите зъби и приканва в борбата й да се включат нейни колеги. Д-р Филипова е от Варна и има практика от 4 години, занимава се както с дентална медицина, така и с естетични процедури.

„Като цяло българинът е на ниво оцеляване – идва се на зъболекар, когато болките са нетърпими, обезболяващите не помагат и няма друг начин. Много от хората нямат пари за зъболечение, затова започнахме и тази инициатива, с която да помогнем на тези, които наистина нямат никаква възможност“, обясни д-р Филипова, цитирана от Дарик.

Д-р Филианна Филипова твърди, че не трябва да се чака последният момент, за да се иде на зъболекар. „Но по-скоро искам да насоча вниманието, че има как да се избегне този момент. С една превенция, ако всеки човек, който има здравни осигуровки, си използва безплатния стоматологичен преглед веднъж годишно, трудно ще се стигне до момента, в който нещата да излязат извън контрол и да не може да си позволи никакво лечение. Идеята е да не се стига дотам“, посочи стоматологът.

Така тя подема инициатива да помага безплатно на нуждаещи се пациенти, които имат затруднения. Само за седмица 8 души са потърсили безплатната помощ в кабинета й във Варна. „Редовно се срещам с пациенти, които не могат да се лекуват. Човекът идва с болки в зъба. Имал е кариес преди 1 година, но е решил да не го прави сега. Изчакал го е малко – зъбът е за кореново лечение, но пациентът няма 150 или 250 лева и иска само да му се извади, „за да не ме боли“. Тук идва моментът, в който аз да реша дали да работя безплатно за този пациент или да извадя един зъб, който може да остане в устата му още 15 или 20 години или цял живот. Като лекар не избирам да извадя зъба, лекуваме се и мога да кажа, че всеки стоматолог, когото познавам, прави подобни компромиси в практиката си“, разказа младата зъболекарка.

Д-р Филипова се тормози истински, когато при нея дойде човек, който не може да се храни и да се усмихва. „Преди няколко дни дойде една жена, която каза, че е самотна майка. Доста й е трудно да се справя. 30-годишна жена, но със само 6 зъба в устата си“, добави тя.

Д-р Филипова се среща със стоматологията още като дете, но като пациент. Оттам идва и желанието й да помага на хората. Иска хората да знаят, че в съвременната стоматология няма място за болка и страх. Зъболекарката обръща особено внимание на децата. „Първото посещение на детенцето в зъболекарския кабинет трябва да бъде до неговата първа годинка. Това посещение не е свързано само с прегледа, а и със запознаването на детето с доктора и обстановката, защото е много важно да се изгради доверие от страна на лекаря към пациента още от много ранна детска възраст“, категорична е д-р Филипова и посочва стряскаща статистика – 70% от 5-годишните имат по 3 кариеса.

Материалът Млада зъболекарка лекува безплатно е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.