Млад лекар върна два пъти мъж от оня свят

24

Мъж от село Янтра, Горна Оряховица, изпадна в клинична смърт два пъти за 2 часа и оцеля. И двата пъти от оня свят го връща 29-годишният д-р Мирослав Йорданов.

Пристягаща болка е последното, което 51-годишният Александър Стефанов помни, преди да припадне. На път за горнооряховската Спешна помощ сърцето му спира вследствие на масивен инфаркт.

Спешният кабинет в ЦСМП-Горна Оряховица е превърнат в реанимация, а д-р Йорданов се бори с всички сили за живота на пациента си. „Пациентът на практика беше умрял. Нямаше сърдечна дейност, не дишаше“, обясни д-р Мирослав Йорданов. Интубация, сърдечен масаж, адреналин и дозиране на око успяват да върнат пациента към живот на 35-та минута. „Ние нямахме апарат за обдишване, за изкуствена белодробна вентилация. Обдишвали сме го през цялото време с амбу“, допълни докторът.

Пациентът е съживен. В следващата линейка на път за кардиологичната болница обаче, отново изпада в клинична смърт и всичко започва отначало. Този път реанимационните действия продължават час и пет минути. „Бях много притеснена, но в момента, в който видях на монитора нормална сърдечна дейност, разбрах, че той е жив“, разказа пред бтв д-р Билгян Юсеинова, от СБАЛ по кардиология Велико Търново. Вече в болницата коронарографията показва, че мъжът е с огромен тромб в основната артерия, която храни сърцето. Инвазивните кардиолози отстраняват тромба и поставят 5 стента.

След преживения миокарден инфаркт, животът на Александър вече е вън от опасност, а близките още търсят думи за благодарност към лекарите и на вече към д-р Йорданов.

„Ние се сблъскваме почти на всяко дежурство със спешни пациенти – със шок, кома, политравма. Направих това,  което пише в стандартите на Световната здравна организация – реанимационното лечение продължава между 40 и 60 минути и ако няма ефект, тогава се прекратява. В случая имаше перфектен ефект. Мислехме, че няма да има мозъчна активност, но човекът вече ходи, говори и няма никакъв неврологичен дефицит“, доволен е младият медик.

Д-р Мирослав Йорданов работи на непълен щат в три болници, а мечтата му е да специализира „Спешна медицина.“ Сега с нетърпение чака да изпишат Александър от болницата във Велико Търново и обещава да го посети и да му разкаже, че живее не втори, а трети живот.

Материалът Млад лекар върна два пъти мъж от оня свят е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.