Минимум 7 г. затвор за побой над лекар или сестра

35

По-тежки наказания очакват всеки, който си позволи да посегне на лекар или сестра. Това решиха единодушно депутатите от парламентарната здравна комисия, които приеха предложените от Валери Симеонов промени в Наказателния кодекс.

Вносителите на текстовете от „Обединени патриоти“ са на мнение, че така ще се ограничат нападенията над медици, още повече предвид ужасяващите случаи в последно време. Те се аргументират и с проучване, според което 90% от лекарите и сестрите са били жертва на вербално насилие, а по данни на Министерство на здравеопазването физическите нападения над медици през 2018 г. са 396.

Така с предложените поправки се увеличава минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда на медицински специалист от 5 на 7 години затвор. За причиняване на средна телесна повреда наказанията скачат от 3 на 5 години зад решетките, а за лека телесна повреда – от 1 на 2 години затвор.

От Българския лекарски съюз подкрепиха поправките, но като посочиха, че те няма да решат проблемите с насилието над лекари. „Мярката все пак е стъпка в правилната посока“, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, който само преди дни подписа тристранно споразумение с МЗ и прокуратурата за общи действия срещу агресорите.

„ Трябва да се вземат мерки за увеличаване на наказанията, но е важно и хората да стигнат до логическата идея, че никое нормално общество не бие своите лечители“, заяви шефката на здравната комисия и председател на групата на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова.

Материалът Минимум 7 г. затвор за побой над лекар или сестра е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.