Милка Василева към сестрите: Не ни е до празник, но заедно ще успеем

28

И тази година, както и миналата, не ни е до празник, обърна се към своите колежки председателят на БАПЗГ Милка Василева по случай 12 май, който се отбелязва като  Международен ден на сестринството.

„От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име Ви поздравявам, защото знам, че сте на поста си, въпреки всичките нерешени проблеми в българската здравеопазна система“, пише Василева в поздравителния адрес.

А 12 май сестрите посрещат така – с все още неувеличени заплати, преумора от това, че работят на поне две места, което засега спасява системата от колапс. Специалистите по здравни грижи са два пъти по-малко от нужните кадри на болниците и поликлиниките, а това влошава качеството на услугата, пациентите все по-често са недоволни, а все по-малко млади хора избират да са милосърдни сестри. В същото време средната възраст на специалистите по здравни грижи у нас е над 50 години, в пенсионна възраст са 25% от работещите и ако решат да се пенсионират, няма да има кой да ги смени поради кадровата криза.

„И на цялата тази мрачна картина ние всички желаем качествени здравни грижи, доволни пациенти, повече здрави хора, здрави родилки, бебета и младо поколение, сигурност в системата, увеличаване на здравните грижи в извънболничната помощ, развитие на здравната превенция и патронажните грижи. За да се случат тези неща е необходимо да се направят нужните стъпки и БАПЗГ като отговорна съсловна организация многократно е поставяла своите искания към държавните институции“, подчертава Василева.

„Уважаеми колеги, нашият глас ще се чува вече по-ясно и по-категорично от здравните институции, благодарение на новосъздадения Експертен съвет по здравни грижи към Министерството на здравеопазването. Негов главен координатор е проф. Соня Тончева, досегашен национален консултант по здравни грижи. В Експертния съвет влизат още шестима членове, които представляват всички професии в направление „Здравни грижи“ – медицинска сестра, акушерка, фелдшер, медицински лаборант, рентгенов лаборант и рехабилитатор. Нека не забравяме заветът на кан Кубрат към синовете му да бъдат единни, защото единението прави силата. Не позволявайте да ни разделят и да ни направят по-слаби точно когато исканията ни започват да се случват, макар и не с темповете, които искаме. Помнете, че ние сме гласът, който води! Ние сме силни и заедно ще успеем!“, завършва поздравлението си шефката на сестрите.

Медицинските специалисти пък решиха да направят своеобразна класация за сестра на годината и да гласуват на страницата си във фейсбук. Стотици се обединиха около номинацията на Мая Илиева, която е главният организатор на протестите, като в същото време продължават настроенията срещу ръководството на БАПЗГ и исканията за смяна на Милка Василева.

Материалът Милка Василева към сестрите: Не ни е до празник, но заедно ще успеем е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.