Медсестрите започват гладни стачки и блокади на пътища

33

Медсестрите започват нова серия от протестни действия. Очакват се гладни стачки и блокади на пътища, тъй като властта все още не е изпълнила обещанието си да увеличи заплатите, макар допълнителни 80 млн. лева вече да бяха отпуснати от правителството.

Засега 25-те медицински сестри от Спешното отделение на МБАЛ „Бургас“ се отказват да гладуват в знак на протест, както бяха обявили по-рано. Това става след проведени преговори и споразумение с ръководството. При този развой двете медицински сестри от Пловдив, които имаха намерение да ги подкрепят, гладувайки, няма да го направят. Те ще се включат в бъдещи протестни акции в града и страната.

Протести обаче ще има. На 12 юни гладна стачка започват медицинските сестри от болница „Токуда“ в София. За 11 юни е предвидена блокада на път в Стара Загора, а за 18 юни – във Враца.

„В голяма част от лечебните заведения не са достигнати договорените заплати по Колективния трудов договор. Медицинските сестри държат на искането си трудовите им възнаграждения да са най-малко две минимални заплати за страната и да са фиксирани, за да не зависят от директорите. Освен това какво ще се случи с колегите, които работят в детски ясли и градини, в други структури, които нямат отношение към клиничните пътеки“, заяви сестра Мая Илиева, която е един от инициаторите на протестите. По думите й гласуваните от Министерски съвет допълнителни средства за здравеопазване така и не са стигнали до специалистите по здравни грижи. На много места не само не са вдигнати заплатите, но и се бави изплащането им.

Освен по-високи възнаграждения медсестри, акушерки, лаборанти и фелдшери настояват да бъде премахнат и търговският статут на болниците. През тази година специалистите по здравни грижи в страната проведоха няколко протеста, като последният се състоя на 15 май пред сградата на Министерството на здравеопазването в София.

Протестиращите подготвят писма до всички институции, в които ще изложат разочарованието си от неспазените обещания за по-високи възнаграждения.

Материалът Медсестрите започват гладни стачки и блокади на пътища е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.