Медсестрите плашат с бунт и затваряне на болници

50

С организирани протести в цялата страна, бунтове и дори затваряне на болници заплашиха медсестрите. Това става дни преди да изтече срокът – 21 март, който те дадоха на властта да им вдигне заплатите. Припомняме, първият протест на сестрите беше на 1 март и въпреки че беше организиран във фейсбук и не беше подкрепен от съсловната им организация и синдикатите, управляващите се стреснаха и обещаха допълнителни 30 млн. лева за областните и общинските болници. Парите все още не са стигнали до лечебните заведения, а и не е ясно колко от тях ще бъдат за увеличение на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи.

Сега обаче от БАПЗГ изведнъж решиха, че подкрепят справедливия бунт на собствените си членове и изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев.

Ето какво написа Милка Василева на властта:

Във връзка с ескалацията на спонтанните протести на професионалистите по здравни грижи, БАПЗГ предупреждава, че сестрите са на изчезване и българското здравеопазване е в дълбока системна криза. След редовното си заседание на 17.03.2019 г. Националният съвет на БАПЗГ за пореден път алармира управляващите и обществеността за критичното състояние на здравните грижи у нас, водещи до сериозен риск за националната сигурност на страната:

  • Лечебните заведения не могат да функционират без професионалисти по здравни грижи;
  • Поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници;
  • Много специалисти работят на две и повече места и спасяват здравната система от колапс;
  • Прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа;
  • В лечебните заведения се пренебрегват дори и най-минималните стандарти за съотношение между медицински специалисти и брой обгрижвани пациенти.

БАПЗГ най-отговорно заявява, че изцяло подкрепя справедливите искания и законните протестни действия на колегите от всички региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени.

Поради усложнената политическа обстановка, многобройната членска маса на БАПЗГ се оказа привлекателен електорат. Нашите справедливи искания не бива да се използват от различни политически формации за тясно партийни цели. Подобни действия няма да доведат до подобряване на социалния и професионалния статус на медицинските специалисти.

Ние, професионалистите по здравни грижи отказваме да бъдем изкупителните жертви и да носим тежестта за нерешените проблеми! Настояваме за ясни ангажименти от страна на властимащите, за да имат българите безпрепятствен достъп до качествени здравни грижи.

Необходими са спешни мерки за:

  • Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване.
  • Задължително спазване на заложените в КТД договорености с активното участие на синдикатите.
  • Дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с план за действие, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции.

Ако и този път не бъдем чути, вълна от организирани протести ще залее цялата страна!

Материалът Медсестрите плашат с бунт и затваряне на болници е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.